Bestrating & Hovenier

Bestrating & Hovenier

Als je op zoek gaat naar een stratenmaker kan dat soms een stuk moeilijker zijn dan je vooraf had gedacht. Er namelijk heel veel verschillende stratenmakers beschikbaar en je wil natuurlijk altijd goede kwaliteit zonder dat je daar teveel voor betaalt. De meeste mensen denk bij een stratenmaker direct aan iemand die grote klussen aanneemt zoals hele woonwijken opnieuw aanleggen. Dat is natuurlijk lang niet altijd het geval. Wanneer je de tuin wilt laten bestraten of het garage pad heb je ook een stratenmaker nodig. Maar wat doet een stratenmaker dan eigenlijk allemaal precies? Welke soorten sierbestrating zijn er allemaal? En wat zijn dan precies de kosten van een stratenmaker? Hier kom je alles te weten wat je wilt over een stratenmaker en je tuin. Daarnaast is het natuurlijk heel handig om te weten wat de gemiddelde kosten zijn!

Wat doet een stratenmaker?

Laten we eerst eens kijken wat een stratenmaker nu precies doet. De werkzaamheden van een stratenmaker lopen namelijk nogal uiteen. Ze bestaan echter voor het grootste gedeelte uit het egaliseren van de grond en vervolgens het bestraten van de tuin en/of oprit. Een stratenmaker heeft in de meeste gevallen genoeg ervaring om je te adviseren en in overleg ervoor te zorgen dat je tuin er geweldig uit gaat zien. Natuurlijk kun je zelf ook de tuin bestraten. In de meeste gevallen heb je zelf echter niet genoeg vaardigheden, ervaring én materiaal om de tuin er hetzelfde uit te laten zien als een stratenmaker kan doen. Om je een beeld te geven van de werkzaamheden van een stratenmaker, hebben we die hieronder voor je opgesomd.

  • Praktisch advies geven
  • Het bestellen van de juiste materialen voor het bestraten
  • Werkzaamheden voorbereiden
  • Op een professionele wijze de bestrating aanleggen
  • Het geheel netjes afwerken zodat er een mooi én duurzaam resultaat ontstaat

sierbestrating

Diverse soorten sierbestrating

Hoeveel een het bestraten van de tuin kost, hangt van heel veel verschillende factoren af. Zo is het allereerst goed om te beseffen dat er heel veel verschillende soorten sierbestrating zijn. Het is dus belangrijk om vooraf te kiezen welke soort sierbestrating je het liefst in je tuin hebt. Daarbij kan een stratenmaker je uiteraard prima adviseren. Je kunt grofweg gezegd kiezen uit vier verschillende soorten sierbestrating: beton, natuursteen, keramiek en gebakken stenen. Beton heb je in heel veel verschillende kleuren, formaten en afwerkingen, waardoor je keuze genoeg hebt voor je tuin. Datzelfde geldt voor gebakken bestrating al staat dat voornamelijk beken dom de degelijkheid en de natuurlijke uitstraling. Voorbeelden van gebakken stenen zijn de stenen die gebruikt worden voor de stoepen en de straten in veel stadscentra. Toch worden ze ook nog veelvuldig in tuinen gebruikt. De laatste jaren is vooral natuursteen erg populair geworden. Ook dat heb je in talloze soorten en maten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan graniet, maar ook kalksteen. Het grote voordeel van natuursteen is dat alle tegels uniek zijn en niet hetzelfde. Tot slot is er ook nog keramiek. Vroeger werden keramische tegels vooral binnen gebruikt maar inmiddels zijn ze ook geschikt voor buiten.

grondwerk bestrating

Grondwerk gereed maken voor bestrating

Voordat een stratenmaker kan beginnen met het aanleggen van de bestrating moet deze eerst met de voorbereidende werkzaamheden aan de slag. Dat betekent in eerste instantie oude tegels verwijderen en zorgen dat de tuin gereed is voor het leggen van de bestrating. Dat kan door het grondwerk gereed te maken voor de bestrating. Natuurlijk wordt er altijd eerst overlegd wat er precies voor werkzaamheden nodig zijn aan het grondwerk en waarom dat dan nodig is. In sommige gevallen betekent dat dat de grond opgehoogd moet worden in andere gevallen dient er juist gegraven te worden. De tuin of oprit dient vaak ook geëgaliseerd te worden zodat de bestrating eenvoudig kan worden aangelegd.

Bestrating tuin aanleggen

Zodra de voorbereidende werkzaamheden achter de rug zijn kan er daadwerkelijk begonnen worden met het bestraten van de tuin. Daarbij zijn in principe alle vormen van bestrating mogelijk die hierboven al besproken werden. Daarbij is het niet eens zo belangrijk of het nu op de oprit, een voortuin of een achtertuin gaat. En het is verder ook niet van belang welke tegels je kies. Een goede stratenmaker is in staat om het meest lastige legmotief in de tuin aan te leggen. Zolang het maar met zand en tegels te maken heeft, kan een stratenmaker je altijd en overal van dienst zijn!

Tip: Bekijk het artikelen overzicht.

voortuin bestraten

Voortuin bestraten

Ben je van plan om de voortuin te laten bestraten? Ook dat is natuurlijk geen enkel probleem bij een professionele stratenmaker. Zorg wel dat je vooraf precies weet je wat je wil. Daarna kun je in overleg met de stratenmaker bepalen wat de opties zijn en waar je zelf het liefst voor kiest. Vervolgens kan de stratenmaker ermee aan de slag en voordat je het weet beschikt je over een volledig nieuw aangelegde voortuin. Want als er iets zeker is, is het dat de voortuin bestraten direct voor een heel andere uitstraling zorgt dan eerst. Maar meestal is dat ook exact waar de mensen naar op zoek zijn. Zorg in ieder geval altijd dat het zorgvuldig en professioneel gebeurt. Je zult de eerste niet zijn die achteraf spijt krijgt.

Stratenmaker prijzen

Veel mensen vinden het lastig om vooraf goed in te schatten wat een stratenmaker precies gaat kosten. Het verschilt ook per stratenmaker hoe de prijs van de klus berekend gaat worden. Sommige stratenmakers berekenen namelijk een vaste prijs per vierkante meter terwijl anderen liever per uur werken. Sommige stratenmakers laten dat ook afhangen van de klust. Je begrijpt dat een heel lastig legmotief meer tijd en moeite kost dan een strak aangelegd terras. Daarom wordt er soms onderscheid gemaakt tussen prijs per vierkante meter en prijs per uur. Meestal rekent een stratenmaker tussen de tien en de twintig euro per vierkante meter. Wanneer de betaling per uur gaat, ligt de prijs meestal tussen de 30 en de 40 euro per uur. Maar dan gaat het uiteraard alleen nog om de prijs van de stratenmaker zelf. Ook de tegels en eventueel extra materiaal zoals ophoogzand dienen nog te worden betaald. Bij tegels is dat natuurlijk sterk afhankelijk van welke tegels je kiest. In de tabel hieronder kun je de gemiddelde prijzen zien van een stratenmaker. Benieuwd naar de exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan.